UX insanı olmak — 2

Sadece 8–5 değil, 24 saat UX ile yaşamanın altı örneği

Kerem Can Demirtaş
Türkçe Yayın

--

Geçtiğimiz aylarda Adana’da, Balıkesir’de ve İstanbul’da karşılaştığım, sadece 8–5 değil, 24 saat UX ile yaşamaya örnek gösterebileceğim durumları keyifle gözlemledikten sonra kaleme aldım.

Bazı fiziksel durumların dijitaldeki deneyimsel yansımalarını kendimce örnekler ile ifade etmeye çalıştım. İyi eğlenceler ve iyi düşünmeler :)

1) Bugün kaçıncı kattasın?

Sizce burası kaçıncı kat? -2. kat mı yoksa 2. kat mı? Biraz düşünebilirsiniz, cevap en sonda :)

Adana / Türkiye

Bu konuyu bir arkadaşımla paylaştığımda “E zaten inip çıkarken o anki yönümüze göre 2'nin hangi 2 olduğunu anlayabiliriz” dedi. Siz de böyle düşünmüş olabilirsiniz.

Lakin, bilgilendirmeler ve göstergeler insanların / kullanıcıların yaşabileceği karışıklıkların önüne geçmeli. Acil bir durumda, zihnimiz yoğunken, merdivenden telefona bakarak veya sohbet ederek inip çıkarken vs. günlük tasarımlar bize yol göstermeli, kolaylık sağlamalı. Burası bir hastane olabilir, acil olarak bir katı bulmanız gerekebilir vb.

Sonuç olarak eğer bir şey doğru değilse, doğru değildir diye düşünüyorum.

2) Benjamin buton’un tuhaf hikayesi

Marmaray istasyonu

Acil bir durumda bu butona basar mısınız yoksa butonu çevirir misiniz? Ya da kendi yöntemlerinizi mi denersiniz?

Bu görseli LinkedIn’de post olarak paylaşmıştım ve beğendiğim bir yorumu eklemek istiyorum:

Evren Akar

Konuyla ilgili TCDD ile iletişime geçtim ve butonun nasıl çalıştığını sordum. Ardından da eğer isterlerse bu konuda gönüllü olarak destek olabileceğimi de belirttim.

Peki bundan vatandaşların yani kullanıcının haberi var mı? :)

3) Biri bizi gözetliyor 👀

Şişli / İstanbul

Bu tabelada esas konuyu anlatan kamera görseli yok. Kullanıcı ilk bakışta konu hakkında bilgilendirilmiyor. Tabelada okuması ve anlası uzun bir cümle var. Siyah-kırmızı renk ayrımı yapılmış fakat bu ayrımda bir bağlam veya anlamlı vurgu yok.

“Residence’mız sistemi ile izlenmektedir.
24 saat esasına göre kamera görüntüleme”

Gestalt benzerlik ilkesine göre zihnimiz bu şeklinde algılıyor. Gestalt linkinden kendiniz de ufak eğlenceler yaratabilirsiniz.

İnternetten bulduğum iki örnek
Marmaray istasyonundan bir örnek

UX Mentorluk / Danışmanlık hizmetim hakkında detaylı bilgi almak ve ön başvuru yapmak isterseniz bu kısacık formu doldurabilirsiniz.

4) Plastik kapakların gücü adına

Adana / Çukurova

Çöp kapağı plastik kapak harici çöplerin atılmaması için vida ile tutturulmuş ve açılmıyor. Böylece kullanıcının hata yapması yani çöp kutusunu farklı çöpler için kullanması engellenmek istenmiş. Rakamsal inputların olduğu bir yere harf yazılmanın engellemesi gibi :)

Sadece plastik su şişesi kapaklarının sığabileceği bir büyüklük açılmış. Elbette buraya şişe kapağı hariç farklı şeyler de atılabilir. Benzer konuda şöyle komik bir video var:

Devs watching QA test the product

Bir de sanıyorum ki bu çöpün dolacağı pek öngörülmemiş, o durumda vidaları söküp açmak yıpratıcı bir iş olur.

5) Otopark görevi başarıyla tamamlandı

Balıkesir / Bandırma

Otoparklarda çizgi hizalarına dikkat ederek park etmek önemli. Bunu engellemek için otoparkta hatalı parklardan daha fazla para alınacağını söyleyen bu tabelayı koymuşlar.

Düşündüğüm zaman, bir araç düzgün park etmeyince 2 araçlık yer kaplamış oluyor yani bir araç park edemiyor. Görevli ile konuştuğumda bu sorun önceden 100 kişinin 10'unda yaşanıyorsa tabela sonrası 100 kişide 7–8'e anca düştüğünü belirtti. Burada veriyi sorgulama şansım pek olmadı tabi :)

Hedef kitle olan araç şoförleri aracın içinde solda oturuyor ve bu tabela otopark girişinin sağ tarafında. Muhtemelen girerken görmeden giren çok oluyordur. Kullanıcının hareketlerini iyi anlayıp ona göre bilgilendirmek ve yönlendirmek lazım :)

Tabelayı buraya koymadan şoför koltuğuna oturulsa ve tabela en çok nerede okunur ve anlaşılır olur diye ufak bir araştırma yapılsa belki doğru park etme oranı çok daha artacaktı.

Bir e-ticaret sitesinde alışveriş yapıyorsunuz ve fiyatının inmesini beklediğiniz bir ürün var. İndirimin uygulanabilmesi için minimum sepet miktarının da 50 TL olduğunu düşünelim. Fakat siz gerekli bilgilendirmeyi alamadığınız için indirimin de geçersiz olduğunu düşünüp oradan alışveriş yapmadan ayrılıyorsunuz. Otoparkta da gerekli bilgilendirmeyi alamayınca arabayı park etmeden ayrılma konusunda aklıma bu geldi :)

6) Su akar yolunu bulur

Çukurova sokakları / Adana

Ev sahibi, klimanın suyunu dışarı akıtmak için boruyu sabitlemek adına üstüne taş koyarak kendince bir çözüm üretmiş.

Deneyim insanları olarak kullanıcının ihtiyacını karşılayabilmek için uygun hamleyi yapmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken taşımızın ağırlığına dikkat etmemiz gerekiyor. Aksi halde taş ağır gelir ve boruya fazla baskı uygulayıp suyun geçişi engellenebilir.

Burada aynı zamanda geliştirilen bir özelliğin test edilmeden canlıya çıkmasını da görebiliyoruz. Borunun sertliği yani ürünümüzün teknik alt yapısı ve kullanıcılarımız bu taşın yani geliştirdiğimiz yeni özelliğin yükünü kaldırabilecek mi, onunla nasıl bir etkileşime girecek bunu görmemiz lazım. Yoksa ürünümüz bir anca çöp olabilir :) Bu boru da baya ezilmişti ve bir süre sonra suyun geçişi pek mümkün olmayacak gibi.

Bir deneyim sevdalısı olarak evde, sokakta, parkta, kafede, trende yani kısacası günlük hayatta her yerde gözüme takılan, aslında çok daha iyi bir akışın, deneyimin, kullanımın mümkün olduğunu bildiğim durumlar ile karşılaşıyorum.

Eğer aynı sektörde veya yakın alanda çalışıyorsak eminim ki sizin de içinizi gıdıklayan, bu böyle mi yapılır, ah ben olsam şöyle tasarlardım veya belli ki bunun araştırmasını yapmamışlar vs. dediğiniz durumlar oluyordur.

Benimle LinkedIn üzerinden her zaman iletişime geçebilir, bir merhaba diyerek güzel sohbetlere başlangıç edebilirsiniz.

UX Mentorluk / Danışmanlık hizmetim hakkında detaylı bilgi almak ve ön başvuru yapmak isterseniz bu kısacık formu doldurabilirsiniz.

Turkish UX Articles & Cases - Kerem Can Demirtaş

20 stories

English UX Articles & Cases - Kerem Can Demirtas

17 stories

--

--